Samen Leren

Proef met leer- en werkbegeleiding van vijftien Helpenden Zorg en Welzijn om de werkdruk te verminderen bij bestaand zorgpersoneel verpleeghuis Bornholm.

Op 25 februari 2020 zijn vijftien zij-instromers gestart met het Bornholm Samen Leren-traject, waarbij kandidaten worden klaargestoomd voor de functie van Helpende Zorg en Welzijn. Na een leer- en begeleidingstraject van anderhalf jaar gaan ze aan de slag bij verpleeghuis Bornholm (Amstelring) in Hoofddorp. Het idee is dat ze het bestaande zorgpersoneel werk uit handen kunnen nemen, door ze te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Of deze aanpak inderdaad leidt tot minder werkdruk en meer werkplezier, gaan we onderzoeken met meerdere partijen.

In de pilot kijken we samen met onze partners op een andere manier naar het zorgproces en de gebruikelijke taken van Verzorgenden. Die krijgen een nieuwe rol als begeleider, de Helpenden doen het uitvoerende werk. Zowel de zij-instromers als het bestaande personeel worden daarbij opgeleid en begeleid.

Het motto van de pilot is: “Het gaat er niet om dat één persoon de beste wordt, maar dat we samen beter worden.”

Onderscheidend

Naast de nieuwe kijk op het zorgproces en de andere invulling van taken, onderscheidt deze pilot zich bijvoorbeeld door het huidige personeel te betrekken bij de selectie van de zij-instromers. Uit de opleiding en training moet ook blijken welke leervormen beter aansluiten bij zowel de bestaande zorgmedewerkers als de zij-instromers.

Onze partners

Onze partners in dit project zijn: Samen Voor Betere Zorg (VBZ KAM), TNO, HAN (University of applied sciences), IXLY, House of Skills, SIGRA, Nova College en de gemeente Haarlemmermeer.


Deel dit met anderen